Monday, 3 February 2014

KETAHUI 5 RAHSIA TUN MAHATHIR KEKAL SIHAT

Pendek kata kalau kita amalkan cara hidup yang sihat..tidak mengguna rokok, terutama rokoklah dan arak, kita boleh sedikit sebanyak (mengurangkan risiko mendapat penyakit kronik), yang lain semua (penyakit) kurniaan Tuhanlah.. kita tak tahu..” – Tun Dr. Mahathir Mohamad

    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Salam semua 
Diatas adalah petikan kata-kata Tun Dr. Mahathir Mohamad yang kekal sihat walaupun sedang meniti usia 90an tak lama lagi. Siapa yang tidak kenal dengan bekas Perdana Menteri Malaysia ke-4, Tun Dr. Mahathir Mohamad? 

Beliau seorang Perdana Menteri yang sangat dikagumi baik di Malaysia mahupun di seantero dunia. Menghampiri usia 90 tahun, Tun Mahathir masih mampu memberi pandangan yang bernas terhadap sesuatu isu. 

Nak tahu rahsia beliau terus kekal sihat? 

1 - Tidak menghisap rokok
Siapa bersetuju rokok itu menyihatkan? Terdapat pendapat mengatakan rokok menyihatkan/menyegarkan tubuh badan jika diambil dalam kadar yang betul. Rokok juga berkait rapat dengan peningkatan kadar metabolisma dan sesuai diambil sebagai pemanas badan jika anda menetap di negara beriklim sejuk.2 - Tidak minum arak
Selain daripada keburukan yang dimiliki, terdapat juga yang bersetuju arak itu bermanfaat kepada tubuh badan jika diambil dalam kuantiti dan cara yang betul. Kajian terkini menunjukkan wine merah mengandungi phenol yang bertindak sebagai antioksidan untuk kesihatan kardiovaskular. Fakta ini mungkin ada benarnya, namun tidak bermaksud aku menggalakkan anda semua untuk meminum arak, kerana arak itu sudah jelas haram di sisi Islam.


3 – Makan secara bersederhana
Masihkah anda ingat pada pesan Nabi “berhenti makan sebelum kenyang”? Makan secara bersederhana tidak terhad kepada kuantiti makanan yang diambil, tetapi juga kualiti makanan yang masuk kedalam mulut anda.


4 – Makan Multivitamin
Terdapat beberapa sebab mengapa anda harus ambil sebiji pil Multivitamin setiap hari. Salah satu rahsia mengapa Tun Dr. Mahathir berjaya mengekalkan kesihatan hingga ke usianya sekarang ialah beliau mengamalkan pengambilan 1 pil multivitamin jenama “Shaklee” setiap hari.5 - Tidur secara mencukupi
Tidur ini seakan-akan butang reset manusia. Cuma konsepnya tidaklah semudah menekan butang reset sesuatu mesin yang hanya mengambil tempoh beberapa saat, tetapi memakan masa sekitar 7-10 jam sehari (pada waktu malam), bergantung kepada gaya hidup individu tersebut (mereka yang aktif seperti atlit sukan memerlukan tidur yang lebih lama berbanding individu biasa).

Ini adalah tips daripada Tun Dr. Mahathir yang disiarkan dalam rancangan “Segar” yang diterbitkan oleh TV3 13 tahun yang lalu (1997).Info Credit : sususejat.com


Tun dah mengamalkan vitamin Shaklee sejak dulu lagi..kenapa?? 
Kerana Tun tahu vitamin Shaklee adalah yang terbaik..semulajadi, halal dan selamat:)

Nak tau vitamin apa yang Tun amalkan setiap hari tu?? 
Haa..ni dia..tentulah Multivitamin Vita-Lea with Iron Shaklee..:)So..jangan ragu-ragu..jom ikut jejak langkah Tun untuk terus sihat..insya allah..apa-apa pun, kesihatan itu adalah satu nikmat Allah yang tiada tolok bandingnya..tak salah berusaha untuk menjaga nikmat yang Allah bagi ni..:)


Jom ambik kesempatan amalkan Multivitamin Vita-Lea Shaklee sempena bulan promosi ni.
Cuma amalkan sebiji sehari..sebotol ada 120 biji..boleh buat bekal sampai 3 bulan..:)

Beli 1 murah
Beli 2 lagi murah
Beli 3 tersangat la murah..!!
Jimat..dan berbaloi-baloi..:)

Hubungi saya,

Dr. Intan (ID 953464)
PM Admin Intan Shariza di Facebook
SMS/Whatsapp : 013-3975951*COD seluruh Perlis, Kodiang, Changloon dan kawasan sekitarnya.

 
 

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...