Tuesday, 11 February 2014

Bagaimana Vitamin E membuatkan kulit muda dan cantik?

Assalamualaikum semua..

Hari ni saya nak cerita tentang bagaimana Vitamin E boleh menjadikan kulit anda jadi muda dan cantik. 

Vitamin E dikenali sebagai 'Tocopherol' dan bersifat sebagai antioksidan. Vitamin E yang bersifat antioksidan adalah antara nutrien yang penting untuk melindungi dan membaik pulih kulit kita.

Apa itu antioksidan? Antioksidan  bertindak melawan dan meneutralkan radikal bebas iaitu molekul yang boleh merosakkan kolagen dan menyebabkan kulit kering, bergaris halus dan kedut pada muka.

Nak tau macamana kesan radikal bebas tu? Sebagai contoh, kalau kita separuh makan buah epal then tinggalkan separuh lagi. Bahagian yang tak dimakan tu akan berubah warna, rosak dan kecut. Macam tu la jugak kesan kat kulit kalau tak dijaga dengan baik..huhu..

Jadi, bagaimana Vitamin E boleh membantu meneutralkan radikal bebas ni? 

Secara kimianya, atom yang membina tubuh akan cuba untuk mengekalkan bilangan elekron yang genap supaya ianya stabil. Jika ada atom yang mempunyai bilangan elektron ganjil, ia akan distabilkan dengan mengambil elektron daripada atom lain.

Apabila kulit kita menghadapi serangan faktor luaran seperti sinaran ultraviolet, badan kita akan menghasilkan radikal bebas. 

Radikal bebas ialah atom yang mempunyai jumlah elektron ganjil. Apabila radikal bebas terbentuk dalam tubuh, ia kan mengambil elektron daripada sel sihat seperti kulit kita. Ini akan menyebabkan kesan kerosakan berantai, dan disinilah peranan antioksidan seperti Vitamin E diperlukan.

Antioksidan akan meneutralkan radikal bebas dan menghalang kerosakan selular. Vitamin E merupakan salah satu agen antioksidaan yang kuat, tetapi ianya tidak mampu dihasilkan sendiri oleh badan kita. 

Oleh itu, kita perlu memastikan diet harian kita mendapat nutrisi yang secukupnya dengan pengambilan makanan yang tinggi kandungan Vitamin E atau mengambil supplemen Vitamin E.

Sememangnya agak sukar untuk mengambil makanan yang tinggi kandungan Vitamin E. Oleh itu, mengambil supplemen Vitamin E Complex Shaklee dengan selenium dan ekstrak biji anggur boleh membantu memenuhi keperluan vitamin E yang secara tidak langsung menghalang penuaan kulit pra-matang dan kerosakan terhadap DNA.
Kajian menunjukkan pengambilan vitamin E untuk jangka masa panjang mampu mengurangkan kesan 'sunburn' atau terbakar akibat dedahan matahari atau sinaran UVB. Ia juga mampu mebuatkan kulit kekal sihat, lembut dan mendapat bekalan antioksidan yang mencukupi. 

Tapi, AWAS ya..jangan sengaja berjemur di bawah panas terik matahari pulak..nanti masalah lain pulak yang timbul..:)

Pengalaman sendiri yg ada kulit kering memang sangat stres. Sebab kulit kering sangat cepat develop kedut dan muka akan nampak suram je. Bila ada parut jerawat, memang 2-3 bulan baru nak hilang. Sekarang, kulit dah tak kering macam dulu lagi dengan izinNya...Alhamdulillah ..

Bukanlah Shaklee ni mampu selesaikan masalah, tapi yang penting kita usaha dan bertawakal kepada Allah. Apa pun, vitamin E memang tip-top dan antara Set Kulit Shaklee yang paling hot tau! 


Nak dapatkan Vitamin E dan rasai kehebatannya? Saya sudah..anda bila lagi?? Jom dapatkan kulit yang sihat dan cantik:)


Hubungi saya,


Dr. Intan (ID 953464)
PM Admin Intan Shariza di Facebook
SMS/Whatsapp : 013-3975951

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...